În noaptea de 3 spre 4 decembrie 2008, o fabrică din comuna argeşeană Băiculeşti ardea în întregime. Prejudiciul a fost de aproape două milioane de euro, iar poliţia a deschis dosar penal pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Autorul nu a fost depistat nici până acum.
După cum a precizat chestorul Ionel Ispir, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, acesta este „dosarul penal cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu aflat în evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie, prejudiciul estimat cifrându-se la 8.300.000 lei.” La fabrica din Băiculeşti (aflată la 140 km de Bucureşti) ce a ars în întregime se produceau circuite şi componente electronice. Fabrica aparţinea grupului belgian GDM Electronics, unul dintre cei mai importanţi producători europeni de circuite, cablaje şi componente electronice. Firma belgiană deschisese o sucursală în România la Curtea de Argeş în 2001.

Alarma s-a dat putin dupa miezul nopţii şi la locul incendiului au intervenit atunci trei echipaje din cadrul detaşamentului Curtea de Argeş si trei echipaje de la Piteşti, cu aproape o sută de pompieri. Intervenţia a fost una foarte dificilă şi a durat mai bine de şapte ore. „Intervenţia desfăşurată pentru stingerea incendiului la hala de producţie a fost foarte dificilă din cauza temperaturilor ridicate, fumului şi gazelor toxice ce nu a permis, în prima fază, acţiunea de intervenţie în interiorul atelierului decât după luarea unor severe măsuri de protecţie individuală a servanţilor”, spune Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeş.

În halele care se întindeau pe circa 13.000 de metri pătraţi erau depozitate cantităţi mari de materiale combustibile, iar în apropierea fabricii se aflau câteva rezervoare GPL. Conform reprezentanţilor ISU Argeş, au ars atunci în întregime hala de producţie şi acoperişul, echipamentele de producţie, materii prime, produse semifabricate, produse finite, instalaţii electrice şi mai multe utilaje.

CEO-ul companiei nu a dat nicio declaraţie vreodată legată de incendiu

În fabrica de componente electronice de la Băiculeşti lucrau aproximativ 200 de muncitori. Fabrica fusese inaugurată cu doar câteva luni înainte, investiţia cifrându-se la 10,5 milioane de euro. Surse apropiate companiei declarau după incendiu că fabrica era asigurată. În cei opt ani ce au trecut de la incendiu, Guido Pauwels, CEO şi proprietar al companiei nu a dat niciodată vreo declaraţie publică referitoare la acest dezastru. La scurt timp după incendiu, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş anunţau că deflagraţia a fost cauzată de neglijenţa salariaţilor. Aceştia precizau că aparatele electrice de încălzit lăsate sub tensiune şi nesupravegheate au aprins nişte hârtii şi cartoane aflate în apropiere, focul extinzându-se apoi la întreaga hala de producţie.

Şi, deşi Poliţia Argeş a deschis dosar penal pentru distrugere din culpă, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare oficial în cei opt ani care au trecut de la dezastru. GDM Electronics Romania s-a redresat foarte repede, în 2009, la nici un an după incendiu, deschizând o nouă unitate de producţie de 6.000 mp în incinta unei foste fabrici de confecţii din Curtea de Argeş. GDM Electronics a fost înfiinţată în 1997 şi în afară de România mai are sucursală în Slovacia.

(Sursa: Adevarul)

LASA COMENTARIU