Dacia se pregăteşte să devină electrică. Producătorul român spune că va face şi el acest pas, în contextul în care mai multe companii de la nivel mondial şi-au prezentat deja planurile de reorientare spre maşinile cu motoare pe combustibili alternativi. Franţa a anunţat că vrea să scoată de pe drumurile sale complet, până în 2040, maşinile cu motoare pe benzină şi motorină. Acum doar 4% din piaţa auto franceză este din această categorie. În România însă, procentul este şi mai mic, de doar 1%.

Dacia anunţă un pas important pentru producţia sa. O adaptare la noile cerinţe mondiale şi intenţia ca producţia să se orienteze către maşini cu combustibili alternativi.

Hakim Boutehra, director comercial grup Renault România: Evident, industria se pregăteşte pentru asta, iar Dacia este parte a acestei transformări în viitor. Anul 2040 este îndepărtat, însă nu foarte îndepărtat, astfel încât avem planuri pentru Dacia în aceste direcţii. Important este însă să păstrăm ADN-ul brandului: să păstrăm Dacia ca maşină accesibilă.

Vânzările de maşini ecologice au crescut în România de aproape trei ori în primele patru luni ale anului. Au fost vândute 548 de autoturisme electrice şi hibrid, faţă de 195 în acelaşi interval din 2016.

Benzinăriile s-au adaptat imediat la creşterea numărului de maşini electrice, astfel încât lângă pompele pentru carburanţi, au montat staţii de încărcare a bateriilor.

Pe acelaşi bulevard din Bucureşti, la 2 kilometri distanţă, întâlnim o altă priză pentru maşinile nepoluante.

Lanţurile de hipermarketuri adoptă aceeaşi strategie! Clienţii îşi pot lăsa maşina la încărcat în timp ce se află la cumpărături.

Datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile arată că în România au fost înmatriculate aproape 2000 de maşini cu combustibili alternativi în ultimii 3 ani. Mai bine de jumătate dintre ele doar anul trecut!

Cine vrea să îsi cumpere o masina electrica, poate beneficia de ajutor din partea statului de 10.000 de euro, adică 45 de mii de lei. Şi nu este nevoie să caseze o masină veche. Dacă va casa o mașină veche, are în plus 6.500 de lei. Asta înseamnă că pentru achiziţia unei maşini electrice, reducerea poate să fie şi de 11.500 de euro.

Hakim Boutehra, director comercial grup Renault România: Cel mai mare trend în industria de automobile în toată lumea este să ai mai multă conectivitate, mai multe maşini electrice şi mai multe maşini autonome.

În România, acum, doar 1% dintre maşinile din circulaţie sunt electrice sau hibride. Situaţia nu este cu mult diferită nici în Germania, Irlanda, Italia sau Spania. Franţa în schimb, unde procentul ajunge la 4%, a anunţat că peste 23 de ani, în 2040, toate automobilele noi vândute în Hexagon vor fi electrice, iar persoanele cu venituri reduse vor primi ajutoare financiare de la guvern, pentru a-şi schimba maşinile poluante cu unele ecologice. Ministrul Mediului de la Paris a numit această iniţiativă „o revoluţie”.

 

LASA COMENTARIU