Imagini șocante surpinse de trecători, în zona Târgul din Vale din Pitești, la sfârșitul săptămânii trecute. Șoferul unei mașini de transport de mare tonaj a fost oprit în trafic, îngenunchiat și bruscat în procesul de încătușare până când omul – cu fața plină de sânge și cu hainele rupte pe el – a ajuns la leșin.

Trecătorii au asistat uluiți la întreaga intervenție a celor de la Poliția Locală Pitești – una demnă de filmele cu Stan și Bran, dar traumatizantă pentru cetățeanul respectiv – și au reacționat revoltați în momentul în care oamenii legii refuzau să cheme ambulanța în ciuda stării de rău a șoferulu, îngrămădindu-l, efectiv, pe acesta – fără puteri – în mașina poliției!

Martorii oculari povestesc că șoferul tirului fie nu a văzut, fie nu a vrut să oprească la semnalele polițiștilor locali, motiv pentru care aceștia au pornit după el și l-au oprit trăgând mașina lor în fața celei pe care o conducea bărbatul. Situația a escaladat imediat, cei doi polițiști trecând la manevre de imobilizare și încătușare, manevre pentru care l-au tăvălit pe om de trotuar (acesta lovindu-se zdravăn în zona feței), au tras de el încolo și-ncoace și l-au răsturnat serios până au reușit să-i pună o pereche de cătușe.

La un moment dat, respectivele cătușe ajung chiar la un trecător, devenit asistent fără voie al polițiștilor “Pune-i mă, cătușele, că nu alerg după tine în tot orașul că ești tu șmecher!”, se aude strigând unul dintre polițiști către civilul care adună, confuz, de pe jos ba cătușe, ba stații zburate în încăierare.

Bărbatul oprit în trafic, așa cum rezultă din filmările „spectatorilor”, s-a impotrivit manevrelor de imobilizare, iar – după încătușare- le-a cerut oamenilor legii să-l lase să încuie mașina. După care, brusc, a leșinat. În ajutorul celor doi polițști aflați inițial la fața locului, a mai venit un echipaj totalul cadrelor locale implicate în imobilizarea bărabtului ajungând la un moment dat la șase.

Video șocant!

Iată ce declară Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești, cu privire la incident:

“Șoferul a intrat pe o stradă din Pitești unde accesul autovehiculelor peste 3,5 tone era restricționat, acesta conducând un camion al unei mari firme de transport din județ. Un echipaj al Poliției Locale l-a oprit in trafic și i-au cerut să meargă mai in față pentru a nu incurca traficul. Se pare că șoferul a vrut să fugă și polițiștii au fost nevoiți să-l oprească cu forța, la vreo 500 de metri mai in față.

Când i-au cerut să se legitimeze, bărbatul a refuzat, spunând că nu dă actele decât Poliției Rutiere, cerând să fie chemat la fața locului un echipaj de la Rutieră. Doresc să vă spun ca aici apare o dezinformare din cauza mediatizării puternice in mediul online, cum că noi, cei de la Locală, nu avem acest drept. Noi lucrăm pe Legea 61 care prevede și ne permite să legitimăm conducătorii auto care parchează neregulamentar și să-i somăm dacă refuză să prezinte actele. Șoferul a făcut, din păcate această confuzie. De asemenea, colegii mei, prezenți la fața locului, au spus că șoferul ar fi incercat să se inchidă in cabina tirului. Legea zice clar că, in momentul refuzului, ai dreptul să-l conduci la sediul Poliției pentru stablilrea identității, aspect care i-a fost adus ca cunoștință din primele momente ale discuției. Din păcate s-a pornit o mică altercație intre șofer și agenții de poliție.

Eu am fost la sediu in momentul in care l-au adus…ce a fost la gura lui, nu vă imaginați. El a fost ok vreo oră și ceva, cât a stat in sediul Poliției Locale, după care a zis că se simte rău și are nevoie de ambulanță. Noi am chemat Smurd-ul și a fost transportat la spital.

Am chemat și noi ambulanța pentru doi dintre colegii noștri, care i-au făcut șoferului plângere pentru ultraj și aceasta este procedura. Unul dintre colegi avea un pantof și pantalonii rupți.

Bărbatul a fost sancționat cu 638 de lei pentru refuz de legitimare și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Vreau să vă spun că regretăm astfel de cazuri, dar atunci când organul de poliție iți cere să te legitimezi, ar fi bine să faci lucrul acesta, pentru că, altfel, se ajunge la astfel de situații nedorite. Legea este de partea noastră. Avem voie să conducem la sediul Poliției Locale pe oricine refuză să-și decline identitatea.”

LASA COMENTARIU