În cadrul Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, la care au participat și edilii argeșeni, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh le-a expus acestora planurile privind reforma în domeniul administrației publice, realizate în baza propunerilor venite de la primari. Aceasta a venit cu o veste bună despre modul în care se vor forma bugetele unităților administrative, pornindu-se de la o valoare minimă per locuitor, ceea ce nu exista până acum în lege. În cazul localităților care nu reușesc să asigure suma respectivă din veniturile proprii, vor primi sprijin pentru echilibrarea bugetelor, din cote defalcate de TVA sau din alte surse ale bugetului de stat.

„Prin programul de guvernare se prevede ca una dintre măsurile de asigurare a capacității administrative a unităților administrativ-teritoriale să fie reașezarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, fiecare UAT va beneficia de un buget minim de 750 lei/capita. De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va fi integral sursă a bugetului local. Ceea ce mi-am propus la Ministerul Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene este corelarea perfectă a surselor de finanțare pe care vi le punem la dispoziție. În programul de guvernare 2017-2020, am inclus măsuri concrete care pot rezolva mare parte din problemele cu care vă confruntaţi. Printre prioritățile ministerului se află: PNDL etapa 2 – pentru finanțarea a 5.000 de obiective (apă, canalizare, drumuri, dispensare etc), 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de unități de învățământ preuniversitar, care necesită investiții pentru obținerea autorizațiilor de funcționare, cu un buget de 30 miliarde credite de angajament. Au fost depuse peste 20.000 de solicitări însumând peste 80 de miliarde de lei”, le-a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh edililor prezenți. Pe agenda reuniunii s-au aflat, printre altele, descentralizarea, autonomia locală şi întărirea capacităţii administrative. Evenimentul  a reunit peste 100 primari.

Primarul orașului Mioveni – premiat la nivel național

La ediția a XXV-a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a fost premiat cu distincția „Performanță și succes în administrația publică locală”. Domnia sa a primit cu mare bucurie acest premiu, considerând că este răsplata unei munci de echipă. „Dedic, în primul rând, acest trofeu cetățenilor orașului și echipei din cadrul Primăriei Mioveni, alături de care am muncit pentru a obține, cu satisfacție deplină, aprecierile reprezentanților administrației publice centrale și a conducerii AOR”, a declarat edilul din Mioveni.

LASA COMENTARIU