Ion Petcu, un fost consilier local din comuna argeşeană Slobozia, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 15.483.063 lei.

 Fostul consilier la Slobozia şi soţia acestuia, Ecaterina Petcu, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru evaziune fiscală în formă continuată, alături de Florin Falcă. Cei trei au reuşit să perejudicieze statul cu o sumă impresionantă, ca şi administratori ai unor societăţi comerciale.

Potrivit DNA, în perioada 01.01.2009 – 30.06.2011, inculpaţii Petcu Ion şi Petcu Mihaela – Ecaterina, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, au evidenţiat în actele contabile ale firmelor pe care le-au reprezentat cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale. Cele 509 facturi fiscale folosite la fraudarea bugetului de stat, în valoare totală de 60.231.189 lei, au fost emise de societăţile controlate de inculpatul Falcă Florin, sub coordonarea inculpaţilor Petcu Ion şi Petcu Mihaela – Ecaterina. Scopul urmărit de inculpaţi a fost sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale aferente activităţilor economice derulate (comerţ cu cereale) prin deducerea în mod ilegal a TVA. Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanţul de achiziţii de cereale a mai multor societăţi comerciale, de tip fantomă, aşezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparenţa că mărfurile ar fi fost achiziţionate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate, marfa era achiziţionată de la persoane fizice sau fără documente justificative”.

Conform procurorilor, prin aceste demersuri, cei trei au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10.222.821 lei reprezentînd TVA dedusă în mod nelegal. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 15.483.063 lei.

 În urmă cu doi ani, Ion Petcu a mai fost trimis în judecată pentru înşelăciune, fiind suspectat că ar fi emis CEC-uri fără acoperire.

LASA COMENTARIU