Cu stocuri zero de vaccin, oricând poate izbucni o severă epidemie de rujeolă, iar situația vaccinării împotriva hepatitei B este la fel de îngrijorătoare.

”Vaccinul ROR, așa cum este cunoscut remediul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, lipsește iar cu desăvârșire din stocurile Ministerului Sănătății din România, iar unul dintre cele mai defavorizate județe – în care nu se mai găsește nici măcar doza necesară imunizării unui singur bebeluș – este chiar județul Argeș.”, a declarat Magda Florea.

Criza județeană a luat naștere la sfârșitul lunii februarie 2017, când s-au epuizat ultimele doze de vaccinuri de pe stocul antiepidemic al Direcției de Sănătate Publică din Argeș. De atunci, nu se știe o dată exactă la care acestea vor fi reactualizate pentru a servi sănătății argeșenilor.

Conducerea DSP Argeș trage un puternic semnal de alarmă asupra potențialului de risc epidemiologic localizat la noi în județ, în condițiile în care numeroși bebeluși născuți, dar și cei care urmează să vină pe lume în perioada următoare nu pot beneficia de vaccin, așa cum prevede planul național de imunizare.

Numărul necesar de doze pentru acoperirea vaccinală la nivelul județului Argeș în anul 2017 este de:
-6.500 de doze pentru primul trimestru
-2.400 de doze pentru al doilea trimestru
-2.400 de doze pentru al treilea trimestru
-2.400 de doze pentru cel de-al patrulea trimestru

Primul trimestru conține cea mai mare cantitate, deoarece vaccinurile sunt adresate atât restanțierilor, cât și celor ce beneficiază pe drept de imunizare în această perioadă.

Deși subiectul imunizării împotriva rujeolei i-a împărtit pe părinții din România în două tabere, se pare că tot mai mulți dintre aceștia renunță la atitudinea de a nu-și vaccina copiii și aleg să treacă pragul cabinetelor medicilor de familie, pentru a-și proteja micuții împotriva valului de decese survenite în ultimul timp pe tot teritoriul țării, dar aceștia sunt nevoiți să aștepte o remediere a situației, atât la nivelul întregii țări, cât și pe plan local.

Procentul național al copiilor vaccinați este mai mic de 80, aspect care prezintă un risc major, atât pentru cei nevaccinați, cât și pentru copiii deja imunizați. Acest lucru este cauzat de faptul că, la copiii nevaccinați, se pot dezvolta tulpini noi de virusuri, care îi pot afecta pe toți, putându-se ajunge la complicații mortale.

Au venit 112 doze de vaccin hepatic, mult sub necesarul județean

În ceea ce privește vaccinarea împotriva hepatiei de tip B la copii, situația este la fel de gravă la nivelul județului Argeș, vaccinul lipsind din depozitele antiepidemice ale DSP Argeș din luna decembrie a anului 2016.

Abia săptămâna trecută, pe data de 06.04.2017, Direcția de Sănătate Publică Argeș a intrat în posesia a 112 doze de vaccin hepatitic B pediatric (mult sub necesarul județean), repartizate prin ordinul Ministerului Sănătății, doze care urmează să îi imunizeze pe micii pacienți în perioada imediat următoare.
Potrivit noilor reglementări ale Ministerului Sănătății, vaccinul hepatitic B pediatric repartizat se va efectua în maternități doar bebelușilor născuți din mame AgHBs pozitive.

LASA COMENTARIU