Numărul mare de decese survenite în judeţul Argeş după sărbătorile de iarnă a condus la apariţia unei situaţii cutremurătoare la Spitalul Județean Argeș. Unii vizitatori ai bolnavilor susţin că au văzut cadavre ţinute în ultimele zile în saloane, alături de pacienţi, fiindcă nu mai sunt locuri libere la morgă.

Câţiva oameni care şi-au vizitat rudele la Spitalul Județean Argeș din Piteşti au semnalat faptul că morţii sunt ţinuţi laolaltă cu pacienţii vii, în saloane. Conducerea spitalului confirmă că decedaţii au fost ţinuţi pe secţie, dar precizează că nu în saloane şi că mirosul pestilenţial care s-ar fi simţit ar fi venit de la Terapie Intensivă şi de la secţiile Medicală I şi Medicală II. Şefii spitalului spun că 17 cadavre au rămas pe holuri, unde au fost ţinute mai puţin de 24 de ore.

“Două ore rămâne pe secţie”

O anchetă a DSP Argeş urmează să stabilească dacă, într-adevăr, pacienţii morţi au fost ţinuţi în laolaltă cu cei vii în saloane. Conducerea CJ Argeş, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, spune că o astfel de situaţie n-ar fi tocmai anormală. „Eu nu iau apărarea nimănui (…). Fiecare şef de secţie a procedat cum a putut mai bine. A separat pacienţii prin nişte panouri de un alt salon, unde nu au stat mai mult de două ore cei decedaţi pe secţie (…). Legea spune că două ore trebuie să-l ţii (n. r. – pe pacientul mort) acolo, lângă vii. Două ore rămâne pe secţie…, a explicat, miercuri, preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, de profesie medic legist.

Conducerea Consiliului Judeţean Argeş şi reprezentanţii spitalului pun situaţia apărută pe fondul temperaturilor scăzute care au agravat problemele pacienţilor cu boli cronice, mai ales ale celor cu afecţiuni cardiovasculare, iar coroborat cu faptul că în ultimele zile au existat mai multe decese în rândul persoanelor sărmane, cu pacienţi care au murit singuri, fără familie alături, şi pe care nu i-a revendicat niciun aparţinător, morga spitalului n-a mai făcut faţă.

„Capacitatea a fost depăşită în perioada sărbătorilor de numărul persoanelor decedate şi am fost obligaţi ca o parte dintre decedaţi să fie ţinuţi în secţie, într-un loc special amenajat, izolat, pe o perioadă mai mare de două ore, cât îi depozităm în mod curent. Problemele au apărut din cauza faptului că în această perioadă aparţinătorii nu s-au mai prezentat să îşi ridice rudele în timp util. Uneori s-a ajuns chiar şi la 72 de ore”, a declarat Luminiţa Galbenu, şefa secţiei ATI.

Spitalul are o sală de păstrare de 5 – 6 locuri. Persoanele decedate au fost ţinute chiar şi în sala de disecţie, dar cu toate acestea n-ar fi fost suficiente locuri. „Până acum nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie. Decedaţii au rămas în secţii, dar au fost izolaţi în saloane sau cu paravane în capetele holurilor, evitându-se să stea laolaltă cu pacienţii vii. Au fost ţinuţi de pe o zi pe alta, 24 de ore, nu mai mult, până au fost duşi la morgă. Nu aveam unde să-i punem în intervalul acesta”, a declarat Adrian Stoiculescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Argeş.

„Este posibil ca morţii să fi fost ţinuţi mai mult de două ore în saloane”

Iată ce urmăreşte ancheta DSP Argeş demarată în urma acestui scandal. „Este vorba de 17 bolnavi care au fost transferaţi în Terapie Intensivă, acolo unde s-au înregistrat decesele, iar rudele au venit mai târziu să-i ridice. Urmează să vedem unde au fost duşi. Este posibil ca morţii să fi fost ţinuţi mai mult de două ore în saloane, dar mai mult de 24 de ore în niciun caz”, a explicat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

(Sursa: Adevarul)

LASA COMENTARIU