Tranzacțiile cu cereale, fie cele de producţie autohtonă, fie din import, i-au îmbogățit pe cei care fac astfel de afaceri.
Încă din anul 2014, procurorii anticorupție din cadrul Structurii Centrale au demarat o amplă anchetă în cadrul căreia sunt vizate mai multe societăți comerciale care au ca profil de activitate comerțul cu cereale.
Astfel, doi afaceriști argeșeni, Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina, patroni ai firmei Cereal Agro Denis din comuna Slobozia, și Falcă Florin, administratorul societăți comerciale, dispun de măsura trimiterii în judecată, în stare de libertate.
Conform comunicatului DNA:
”În perioada 01.01.2009 — 30.06.2011, inculpații Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, au evidențiat în actele contabile ale firmelor pe care le-au reprezentat cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale. Cele 509 facturi fiscale folosite la fraudarea bugetului de stat, în valoare totală de 60.231.189 lei, au fost emise de societățile controlate de inculpatul Falcă Florin, sub coordonarea inculpaților Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina.
Scopul urmărit de inculpați a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale aferente activităților economice derulate (comerț cu cereale), prin deducerea în mod ilegal a TVA.
Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanțul de achiziții de cereale a mai multor societăți comerciale, de tip fantomă, așezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparența că mărfurile ar fi fost achiziționate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate marfa era achiziționată de la persoane fizice sau fără documente justificative.”

Cercetările procurorilor au arătat că cei doi inculpați au prejudiciat statul cu peste 10 milioane de lei.
În acest moment, penru recuperarea sumei colosale de bani, s-a dispus măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților și a unor societăți comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Puteți accesa aici dosarul.

La momentul faptelor, inculpații dețineau următoarele funcții:
”PETCU ION și PETCU MIHAELA-ECATERINA, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

FALCĂ FLORIN, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.”

LASA COMENTARIU