Un adolescent de 15 ani a fost cat pe ce sa se inece miercuri dimineata, la strand, in Pitesti. Copilul a plecat la bazin sa se scalde impreuna cu mai multi prieteni, desi bunica lui ii ceruse sa ramana acasa.

La un moment dat, a fost vazut de mai multi oameni plutind cu fata in jos, dar nimeni nu si-a dat seama in ce pericol se afla. Salvamarul strandului a intervenit in ultima clipa.

Prietenii baiatului, dar si adultii din jurul lor, au crezut ca el se joaca atunci cand l-au observat nemiscat, cu fata in apa. Nimeni n-a schitat niciun gest. Insa o tanara, angajata ca salvamar, si-a dat seama imediat ce se intampla.

Amalia Paun, salvamar: “Am alergat si acolo l-am vazut. Si niste fetite mi-au zis ca se joaca, eu am zis: “Cum sa se joace asa?” Si pana la urma am sarit, l-am luat si imediat cum l-am scos cu capul afara a respirat pe umarul meu si am vazut ca e bine.”

“S-au jucat si la un moment dat plutea. Si a intrebat d-na salvamar ce e cu el: “Bai, ce face asta, nu mai iese?” Si colegii lui de clasa, din cate am inteles, au spus: “Asa se joaca el”. N-a mai miscat timp de vreun minut si a sarit fata aia dupa el”, povesteste un martor.

Dupa ce baiatul a fost scos din apa, asistenta medicala a strandului i-a acordat primul ajutor, pana la sosirea ambulantei.

Ioana Manoiu, asistent medical: “Am fost anuntata de salvamar ca a scos un copil din apa, era constient la momentul respectiv, dupa cateva minute a facut convulsii, am anuntat echipajul de ambulanta, am acordat primul ajutor.”

Politistii sositi la fata locului au anuntat-o pe bunica adolescentului, care-l are in grija. Parintii baiatului sunt despartiti si mama a plecat, acum doua zile, la munca, in Germania.

Emilia Florea, bunica: “Cu fete, cu baieti a plecat. Eu i-am spus de dimineata sa nu plece si i-a dat unchi-sau bani si a plecat. A plecat fara sa spuna.

Dr. Viorel Enache, sef CPU Spitalul de Pediatrie Pitesti: “La momentul de fata este constient, este echilibrat hemodinamic si respirator.”

Baiatul va fi supus mai multor investigatii, dar medicii spun ca este acum in afara oricarui pericol.

Specialistii spun ca o parte dintre cazurile de inec se petrec sub ochii martorilor, care nu-si dau seama ce se petrece cu victima. De multe ori, cei aflati in pericol nu pot striga, nici nu dau din brate in aer, caci fac, din instinct, eforturi de a se mentine la suprafata apei, ca sa ia o gura de aer. Deci, cu atat mai mult trebuie sa fim atenti daca e prea multa liniste si copilul aflat in bazin nu face galagie.

Trebuie sa ne atraga atentia o persoana care isi tine gura in apa, gafaie, vrea sa se intoarca pe spate, dar nu reuseste, face miscari haotice sau incearca sa se deplaseze, dar nu castiga teren.

In cazul de la Pitesti, spiritul de observatie al salvamarului a fost esential si a facut diferenta dintre viata si moarte.

LASA COMENTARIU