Procurorii DNA Piteşti l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului, pentru instigare la abuz în serviciu. Pendiuc e acuzat că în 2014 a pus un subordonat să asfalteze ilegal drumul care ducea la casa secretarei sale, Carmen Lis.

Potrivit procurorilor DNA, Tudor Pendiuc, la data faptei primar al municipiului Piteşti, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în 2014, Florentin-Mircea Branişte, în calitate de director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Piteşti, la instigarea primarului Pendiuc Tudor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare şi asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Piteşti.

Suprafaţa de teren respectivă (506,6 metri pătraţi, din care o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, „precum şi dintr-un spaţiu cu vegetaţie aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuinţa unei persoane cu funcţie de conducere în cadrul Primăriei Piteşti“. Drumul pentru care fostul primar ar fi făcut presiuni asupra directorului ADP este de fapt Aleea Seneslau, ce duce la vila fostei secretare a lui Pendiuc, Carmen Lis. În cauză, ADP Piteşti s-a constituit persoană vătămată şi parte civilă cu suma de 27.747 lei, sumă ce a fost achitată integral de inculpatul Florentin-Mircea Branişte. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş.

Pendiuc mai e judecat într-un dosar cu prejudiciu de peste cinci milioane euro, în care printre inculpaţi este şi fosta sa secretară, Carmen Lis. Astfel, pe 20 martie 2015, Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată de DNA alături de alte 12 persoane într-un alt dosar, aflat pe rol la Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit în acest dosar cu zeci de mii de pagini, procurorii DNA arată că societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local. Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro.

Printre inculpaţi se numără alături de Pendiuc şi fosta sa secretară, cea pentru care fostul primar a pus să se asfalteze ilegal o stradă. În acest dosar, fosta sa secretară este judecată pentru favorizarea infractorului. Concret, pe 5 noiembrie 2014, aceasta l-a anunţat pe fostul primar că la locuinţa sa urmau să fie precheziţii. Asta după ce Carmen Lis fusese şi ea informată telefonic de un ofiţer DNA, şi el trimis în judecată.

LASA COMENTARIU