Mobilizare exemplară strigată de Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pentru vizita în județul nostru a patriarhului Daniel. Din 2012, atunci când a venit la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă cu ocazia canonizării Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel, mai-marele Bisericii Ortodoxe Române nu a mai fost în Argeș. De această dată, Preafericitul Daniel ajunge în Argeș pentru a participa la ceremonia de canonizare a pictorului uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri din județ, Robaia, solicitarea de a-l declara sfânt pe Pârvu Mutu fiind făcută de reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Însuși patriarhul României a făcut anunțul canonizării pictorului Pârvu Mutu, în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod care s-au ținut cu ocazia Congresului Internațional de Teologie desfășurat la Palatul Patriarhiei din București: „Sfântul Sinod, la propunerea Arhiepiscopiei de Argeș și Muscel, va canoniza în ședința din luna iulie un mare rugător isihast și pictor. Pârvu Mutu care va avea numele de Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul de la Mănăstirea Robaia. Proclamarea canonizării va avea loc în ziua de 6 august, în ziua Schimbării la Față a Domnului, la Mănăstirea Robaia” – a anunţat conducerea BOR. Evenimentul care va avea loc în august presupune o importantă mobilizare de forţe la nivelul Bisericii Argeșene, a cărei conducere își dorește ca întregul ceremonial să se desfășoare exemplar. Astfel, de organizarea evenimentului se va ocupa cu precădere părintele Caliopie Ichim.

Cine este pictorul care va fi canonizat?

Puțini argeșeni cunosc faptul că Pârvu Mutu era muscelean și că în timpul vieții a devenit cel mai faimos pictor de biserici din ţările române. Șase ani și-a desăvârșit arta în Bucovina, alături de un vestit pictor de sorginte rusească și a pictat lăcașuri de cult pentru familiile Cantacuzino și pentru familia de creștini ale Brâncovenilor. Porecla de „Mutu” și-a atras-o, deoarece se spune că în timpul în care își desăvârșea operele de artă de pe pereții bisericilor nu vorbea cu nimeni. Apusul vieții a dorit să îl trăiască la mănăstirea cea mai dragă sufletului său, la Robaia, în comuna Mușătești, alături de fiul său cel mic. Între timp, faimosul pictor s-a călugărit și potrivit scriptelor a trecut la cele veșnice în anul 1735, înmormântat fiind la Robaia. Tot lui îi aparține și capodopera recunoscută de mulți artiști din domeniu de la mănăstirea Aninoasa, pictură executată de acesta în tinerețe.

LASA COMENTARIU