Conform datelor existente la acest moment la Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, de la începutul anului 2016 până în prezent, inspectorii Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizaţi în nici mai mult nici mai puțin de 137 de cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor.

Dintre acestea, 59 de sesizări au vizat acuzaţii de viol, 28 dintre victime având sub 16 ani. Cinci speţe au fost încadrate în categoria agresiunilor sexuale, două dintre victime având, de asemenea, mai puţin de 16 ani. Acestora li se adaugă şi dosarele privind actul sexual cu un minor (cu acceptul acestuia), 68 la număr, doi dintre tineri având sub 13 ani, 35 fiind minori cu vârsta între 13 și 15 ani, iar restul peste 16 ani.

De asemenea, au fost investigate trei infracțiuni de racolare de minori, cinci de corupție sexuală de minori și două cazuri de hărțuire sexuală de minori. Conform declarațiilor inspectorilor de poliție din cadrul SIC Argeș, tinerii fac parte din familii sărace, cu o educație precară, majoritatea provenind din mediul rural.

Doar 6 cazuri înregistrate la DGASPC

La nivelul DGASPC Argeș, au fost înregistrate numai 6 sesizări de la începutul anului 2016 până în prezent. În ceea ce privește diferența dintre sesizările înregistrate la Poliție și cele înregistrate la Protecţia Copilului, inspectorul Adrian Manu din cadrul SIC Argeș ne-a declarat că nu este obligatoriu ca în toate cazurile să fie anunțați asistenții sociali, astfel că DGASPC nu are în evidenţă toate cazurile:

„De multe ori, familia vine direct la organul de cercetare penală pentru a sesiza o presupusă faptă, astfel că nu este nevoie de intervenția asistenților sociali, atâta vreme cât minorul are o familie care se ocupă de el. Numai în anumite cazuri se solicită asistența din partea DGASPC, cum ar fi lispa familiei, lipsa unui turore sau atunci când se impune scoaterea unui minor în afara familiei”.

Directorul instituției, Adrian Macovei, ne-a declarat la rândul său că instituţia pe care o conduce nu este înștiințată de fiecare dată când un copil este abuzat sexual, decât atunci când este vorba despre minori care sunt în afara familiei sau când aceștia sunt agresați ori supuși abuzurilor în centrele de plasament.

Până la acest moment, la biroul Argeş al Avocatului Poporului nu au venit solicitări de la centru pentru raportarea situaţiei privind abuzurile sexuale asupra minorilor din Argeş.

În urmă cu două săptămâni, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a anunţat că va demara o serie de anchete cu privire la situaţia copiilor abuzaţi sexual, la finalul cărora va întocmi un raport special care va fi trimis Parlamentului şi Guvernului.

Decizia a fost luată în urma unui reportaj difuzat pe 6 martie la o televiziune, în care se afirma că, în România, copiii abuzaţi sexual „sunt batjocoriţi şi de agresori, şi de stat”, peste 75 la sută dintre aceştia „nefiind nici măcar în statisticile Protecţiei Copilului”. Şi asta, pentru că, în vreme ce în 2015 Poliţia raporta peste 2.300 de copii abuzaţi sexual, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului figurau doar 582 de cazuri, adică de patru ori mai puţin.

LASA COMENTARIU