Este o premieră negativă în industrie, închiderea fabricii de componente auto Lisa Draxlmaier de la Pitești. Patronatul a pierdut un client important și, drept urmare, a fost obligat să recurgă la disponibilizări. Acționarii vor să micșoreze costurile, angajând oameni pe salariul minim pe economie, lucru afirmat de sindicat.

Grupul german Dräxlmaier a anunţat că renunţă la fabrica de cablaje auto de la Piteşti, unde lucrează 800 de persoane. Reprezentanţii companiei spun că decizia vine pe fondul reducerii comenzilor. Sindicaliştii sunt de părere că firma încearcă, de fapt, să taie din costuri.

”Șeful de la resurse umane ne-a comunicat că urmează ca Lisa Draxlmaier să fie desființată (…) nu mai avem comenzi și nu pot să mai aducă comenzi pe Lisa Draxlmaier”, spune un angajat.

Însă, angajații bănuiesc, că patronatul a avut alt scop. din moment ce șefii comapniei le-au propus acestora să se mute în bloc la o altă firmă pe care concernul german o deține în Pitești.

”Chiar am rămas surprins să-i văd strigând de bucurie că nu vor să se ducă la cealaltă societate pe care au înființat-o în aceeași locatie pentru că acolo sunt salariile minime. Am impresia că și asta a fost scopul patronatului, să meargă pe salariul minim pe economie”, spune un muncitor.

Cei aproximativ 800 de angajaţi care vor merge în şomaj vor primi între 10 şi 12 salarii compensatorii. Adică între 18.000 şi 21.600 de lei.

Dräxlmaier va menţine centrul de dezvoltare inginerie şi IT de aici, dar şi unităţile de producţie din Satu Mare şi Timişoara. În plus, susține că va investi 150 de milioane de euro pentru extinderea altor două fabrici din Hunedoara şi Braşov.

Recent alte două companii au anunţat că îşi închid unele unităţi din România. Austriecii de la Constantia Flexible renunţă la fabrica de lângă București, iar 90 de angajați rămân fără loc de muncă. Şi tot în această lună, britanicii de la Alison Hayes, care produc în România haine pentru retaileri internaționali au anunţat că vor închide fabrica din Urziceni, unde lucrează peste 350 de angajați din cauza creşterii costurilor de producţie.

LASA COMENTARIU