Inventivitatea românilor nu are limite şi asta se vede şi în anunţurile de mică publicitate. Zilele trecute, o familie dintr-o comună argeşeană a dat doi porci vietnamezi pe un smartphone şi pe un laptop. Familia Udrescu spune că şi-ar dori să dea un porc vietnamez şi pe un televizor, dar până acum nu a găsit cumpărător.

Familia Udrescu locuieşte în satul Gorganu din comuna argeşeană Călineşti, aflată la aproximativ 20 de kilometri de Piteşti. Crescători pasionaţi de animale, soţii Udrescu au achiziţionat acum doi ani mai mulţi porci vietnamezi. Afacerea a crescut şi în scurt timp au ajuns să aibă 60 de porci vietnamezi, extrem de apreciaţi pentru carnea lor, mult mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea de porc tradiţional. Încet-încet, au apărut şi clienţii, iar familia Udrescu a început să vândă porcii vietnamezi pe care îi deţinea. Când au mai rămas cu câteva exemplare, s-au gândit să pună un anunţ pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de profil de pe internet. Iar în anunţul respectiv precizau nici mai mult nici mai puţin că dau la schimb porci şi purcei vietnamezi cu televizor, laptop, smartphone sau căţei de rasă.

  „Ne-am fi dorit să dăm şi un porc pe un televizor LCD”

„Atunci când am mai rămas cu câţiva porci şi purcei vietnamezi, ne-a venit ideea să îi dăm la schimb pentru electronice de care aveam nevoie în casă. Şi chiar am găsit clienţi. Pentru un porc de 30 kg am primit un smartphone Samsung Galaxy, iar pentru un alt porc mai mare, de 70 kg, ne-am ales cu un laptop Sony. Ne-am fi dorit şi un televizor LCD pentru un alt porc vietnamez, dar încă nu am găsit client. Mai avem la ora actuală trei porci vietnamezi, dar credem că îi vom da şi pe aceştia până la Crăciun, nu ştiu dacă la schimb sau pe bani. Depinde ce oferă clientul”, spune doamna Mădălina Udrescu.

După cum ne-a precizat doamna Mădălina Udrescu, porcii vietnamezi „nu sunt deloc pretenţioşi la mâncare, sunt mai mult ierbivori. Carnea lor este foarte gustoasă, nu conţine colesterol şi este mai roşie decât cea a porcului obişnuit.” Pe piaţă, preţul unui kilogram de carne de porc vietnamez este mai scump decât cel al porcului clasic şi ajunge la 12 lei. În ciuda preţului mai mare la care se vinde carnea, întreţinerea acestora este chiar mai mică decât în cazul porcilor comuni. ”Mănâncă orice şi foarte puţin. Un porc matur mănâncă în medie cam 2 kilograme de furaj pe zi şi în general hrană de sezon. Noi le dăm vara printre altele iarbă şi porumb, iar iarna cartofi, sfeclă, mere”, dezvăluie doamna Mădălina Udrescu.

Familia Udrescu spune că ia în calcul să achiziţioneze porci vietnamezi şi în 2017, dar că nu a luat încă o decizie finală în acest sens.

Despre porci vietnamezi…

Porcul vietnamez este originar din Vietnam şi Asia de Sud-Est, este în general de culoare neagră, are imunitate ridicată, ceea ce-l predispune puţin la boli şi ajunge la maturitate în 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici şi drepte, coadă subţire si dreaptă. Scroafa vietnameză se distinge prin talia joasă şi corpolentă. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la tăiere (85% randament la sacrificare şi 70% de carne în carcasă). Rasa s-a extins în toată lumea, în special în ultimul deceniu.

Porcii vietnamezi sunt în general mai mici decât cei cu care suntem obişnuiţi, aşa că în multe ţări, precum Statele Unite, este în mare vogă folosirea lor ca animale de companie. În România, porcii vietnamezi au pătruns în urmă cu 4-5 ani. În ultimele săptămâni, paginile web de mică publicitate au fost împânzite cu sute de anunţuri prin care se vând porci vietnamezi, preţul per kilogram fiind între 10 şi 12 lei. O caracteristică a porcului vietnamez este dimensiunea redusă. Aceştia sunt mult mai mici decât rasa comună, ajung la maximum 120 de kilograme şi pentru că sunt 100% vegetarieni, carnea lor nu conţine colesterol, fiind permisă şi cardiacilor şi diabeticilor.

(Sursa: Adevarul)

 

 

 

LASA COMENTARIU