Trafic de droguri la școlile din Pitești! Tot mai mulți adolescenți cad pradă consumului de stupefiante!

În ultimii ani, consumul de droguri în rândul adolescenţilor a devenit un fenomen îngrijorător. Din ce în ce mai mulţi tineri cad pradă acestui viciu extrem de periculos pentru sănătatea şi pentru viaţa lor, în vreme ce traficanţii îşi sporesc averile din vânzarea stupefiantelor. Despre consumul de droguri în rândul liceenilor se ştie de mulţi ani, iar autorităţile competente derulează periodic acţiuni de prevenire, în paralel cu operaţiuni de destructurare a reţelelor specializate în traficul de droguri. Din păcate, cele mai recente investigaţii ale ofiţerilor de la Crimă Organizată au scos în evidenţă o situaţie de-a dreptul alarmantă: trafic de droguri din categoria etnobotanicelor, extins şi în rândul elevilor de şcoală generală!

Alarmant! Trafic de droguri la o școală generală din Pitești!

Ofiţerii din cadrul BCCO Piteşti sunt de ani de zile cu ochii pe liceele din centrul Piteştiului, una dintre principalele pieţe de desfacere din oraş pentru traficanţii de droguri, în condiţiile în care adolescenţii sunt uşor de influenţat şi reprezintă o pradă uşoară. În plus, la colegiile din centrul Piteştiului învaţă mulţi copii cu bani, care îşi permit dozele de substanţe halucinogene.

Anchetele din ultimele luni au relevat însă faptul că traficanţii, care par să nu mai aibă nicio limită, au ajuns să îşi vândă marfa şi elevilor de la Şcoala Nr. 3 „Ion Pillat”, aflată la o aruncătură de băţ de Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, unul dintre liceele atent monitorizate de ofiţerii BCCO. Aşadar, localizarea într-una din zonele cu „vad” pentru traficanţi, dar şi faptul că are mulţi elevi de bani gata au constituit premisele extinderii vânzării substanţelor halucinogene la Şcoala 3, în acest caz fiind vorba de droguri din categoria etnobotanicelor.

Jandarmii şi poliţiştii – zilnic printre elevi

Descoperirea acestei situaţii alarmante i-a determinat pe ofiţerii de la Crimă Organizată să îşi îndrepte atenţia către unitatea de învăţământ gimnazial din centrul Piteştiului. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care zilnic, uneori şi de mai multe ori pe zi, jandarmii şi poliţiştii îşi fac apariţia atât pe holurile şcolii, cât şi în curtea instituţiei de învăţământ şi în jurul acesteia, oamenii legii fiind cu ochii în patru în încercarea de a depista orice persoană suspectă sau măcar de a zădărnici eforturile traficanţilor de a intra în contact cu copiii, care au vârste până în 15 ani.

În încercarea de a păstra intactă imaginea şcolii, conducerea unităţii de învăţământ a preferat să ţină sub preş acest fenomen. „Nu ştim nimic. Se exagerează pe marginea acestui subiect” – a fost singura reacţie a fostului director al şcolii, Daian Ceauşu, recent retrogradat pe postul de adjunct după ce a pierdut examenul, în vreme ce actualul şef al instituţiei, Ioana Popescu, a fost imposibil de contactat.

Părinţii au început să-şi mute copiii la alte școli

Informaţiile au început să ajungă şi la urechile părinţilor. În ultimele luni, mai mulţi piteşteni care au copii la Şcoala Nr. 3, atât în clasele de gimnaziu, cât şi în ciclul primar, şi-au manifestat îngrijorarea şi au ridicat problema consumului de etnobotanice în rândul elevilor din această unitate, fără a face însă prea multă vâlvă tocmai pentru a nu-i afecta pe propriii copii. Este şi cazul părinţilor unui elev de gimnaziu, care la un moment dat le-a cerut alor săi mai mulţi bani decât primea de obicei. Întrebat de părinţi de ce are nevoie de o sumă atât de mare, băiatul, cu naivitatea specifică vârstei, le-a mărturisit sincer că vrea să-şi cumpere şi el ce fumează copiii la şcoală.

Fiind vorba despre o sumă care reprezenta preţul câtorva pachete de ţigări normale, părinţii copilului şi-au dat seama că nu era vorba de obișnuitele ţigarete, au mers pe fir şi aşa au descoperit că, de fapt, acesta cerea bani pentru etnobotanice. A fost momentul în care oamenii au decis că este mai sănătos pentru copilul lor să îl mute la altă şcoală, undeva unde tentaţiile de acest fel să nu-l pândească la tot pasul, iar colegii care au astfel de obiceiuri să nu îl influenţeze negativ. De altfel, potrivit informaţiilor noastre, acesta nu este singurul transfer care a avut ca principal motiv consumul de droguri uşoare în rândul colegilor.

„Brătianu” şi „Zinca” – monitorizate permanent

Fiind vorba de etnobotanice, şi nu de stupefiante de mare risc, legea este destul de restrictivă pentru ofiţerii BCCO, astfel că mai mult decât să monitorizeze unitatea de învăţământ nu prea au ce face. De altfel, şi în cazul drogurilor de mare risc singurii traşi în mod serios la răspundere sunt vânzătorii, consumatorii alegându-se cel mult cu amenzi. În ceea ce priveşte traficul cu etnobotanice, sancţiunile sunt mai mici și numai un flagrant prin care se probează vânzarea poate duce la pedepse mai mari.

Conform surselor judiciare care au confirmat operațiunile de la Şcoala „Ion Pillat”, ofițerii de la Crimă Organizată monitorizează în continuare zona, vizați fiind dealerii care acționează în preajma celor două colegii din centrul Piteștiului, „Brătianu” şi „Zinca”, şi care, iată, şi-au extins piaţa de desfacere şi către şcoala generală. De altfel, poliţiştii de la BCCO au derulat de-a lungul timpului mai multe anchete care au vizat consumul de droguri în rândul liceenilor celor două colegi, elevii identificaţi ca vânzători sau consumatori de stupefiante figurând în baza de date a ofițerilor de la Crimă Organizată.

(Sursa: Ancheta) 

LASA COMENTARIU