O educatoare a grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” din Piteşti a transmis conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, în numele mai multor colege, o scrisoare deschisă, în care o acuză pe Daniela Petre, directorul unităţii, că le jigneşte şi le monitorizează video din biroul personal.

 Educatoarele nu contestă utilitatea sistemului de supraveghere video şi spun că ar fi de accord cu filmarea lor dacă înregistrările ar fi stocate şi utilizate doar pentru lămuriri,  în cazul apariţiei unor eventuale incidente, însă consideră că directorul le foloseşte pentru a le intimida.

Camerele nu sunt montate de ieri, de azi, ci din iarna anului 2013, când  educatoarelor li s-a adus la cunoştinţă că necesitatea montării camerelor a fost dezbătută în Consiliul de administraţie al unităţii.

„S-a întâmplat fără a cere mai întâi acordul cadrelor didactice (…). După acest consiliu de administraţie, a fost convocat şi consiliul profesoral, în care dna director a întrebat cadrele didactice ce părere au despre montarea acestor camere video (pentru că era obligată prin lege, nu pentru că ar fi interesat-o părerea noastră). Dna Daniela Petre ne-a spus că înainte de a da un răspuns afirmativ sau negativ, să ne gândim că acestea sunt utile, ne pot ajuta în cazul unor probleme care pot apărea în timpul desfăşurării activităţii (de exemplu, în cazul în care se loveşte un copil). Cadrele didactice, în unanimitate, au spus că nu sunt de acord să fie montate aceste camere video, nu sunt de acord să fie monitorizate video permanent, dar dacă vin în sprijinul nostru, să fie montate…” se arată în scrisoarea anonimă.

 “Avea camerele video pornite pe monitorul dânsei”

În numele colegelor sale, reclamanta  o acuză pe directoarea grădiniţei că nu s-ar rezuma la prevederile legale referitoare la utilizarea sistemelor de supraveghere video şi că le-ar folosi în scopul consolidării poziţiei de control. „Fiecare cadru didactic poate confirma că a văzut când dna director avea camerele video pornite pe monitorul dânsei. Chiar mai mult… nu se fereşte, prin închiderea camerelor atunci când cadrele didactice intră în biroul dânsei (…). Cunoaştem legislaţia în vigoare conform căreia salariaţii nu pot fi supravegheaţi video la locul de muncă. Conform Deciziei Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nr. 52/2012 este ilegală supravegherea video a lucrătorilor la locul de muncă, exceptând situaţiile expres prevăzute de lege sau cu avizul de la ANSPDCP. Noi, cadrele didactice, prin consiliu profesoral, «am fost de acord» cu montarea camerelor video pentru a ne ajuta în diferite situaţii apărute în timpul desfăşurării activităţii, dar nu ne-am gândit şi bineînţeles nu am aprobat ca directorul grădiniţei să folosească aceste camere în interes personal (…). Ştim, de asemenea, că înregistrările pot fi vizualizate doar în cazul în care există o problemă reală la clasă şi acest lucru este necesar şi doar cu acordul cadrelor didactice direct implicate, lucru care evident nu se întâmplă. Dna Daniela Petre nu trece cu vederea nici o întâlnire cu cadrele didactice (comisie metodică, consiliu profesoral) în care să nu le spună cadrelor didactice direct sau indirect că sunt urmărite de dânsa permanent şi ştie absolut tot ce facem”, se mai arată în scrisoare.

În plus, se mai arată în scrisoare, directorul unităţii ar avea un comportament abuziv:„ jignirea permanentă a cadrelor didactice, utilizarea unui ton grav, chiar ameninţător, şi din ce în ce mai multe ieşiri nervoase… aş putea spune chiar zilnice (…). Suntem invitate permanent la a ne depune demisia dacă nu facem un lucru corespunzător standardelor dânsei. Se exprimă mereu cu «grădiniţa mea» (…). Cadrele didactice care mai au câţiva ani până la pensie nu doresc să ia atitudine deoarece cunosc firea extrem de răzbunătoare şi modalitatea de şicanare pe care o aplică dna Daniela Petre atunci când nu suportă un cadru didactic şi doresc ca în anii pe care îi mai au până la pensie să fie liniştite”, se mai arată în scrisoare.

Daniela Petre: „ Sunt părinţi care au unele semne de întrebare şi doresc să vizualizeze imaginile”

Directorul unităţii neagă acuzaţiile educatoarelor şi spune că sistemul funcţionează perfect legal. „Sistemul de supraveghere video este cu circuit ]nchis.  Am instalat aceste camere de comun accord. Sunt părinţi care au oarece semne de întrebare şi doresc să vizualizeze imaginile. La  cerere, se analizează motivul respectiv în consiliul de administraţe şi dacă considerăm că este o abatere gravă atunci se dă acordul, însă până acum nu a fost cazul”, explică Daniela Petre, directorul grădiniţei.

Verificări şi…recomandări

În urma acestei sesizări, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş a efectuat verificări la Grădiniţa „Căsuţa poveştilor”. În urma  acestora, au fost formulate câteva recomandări pentru… atenuarea tensiunilor „ Când ISJ Argeş a efectuat verificările, nu erau monitorizări în biroul directoarei. Am făcut o recomadare: să fie elaborată o procedură internă, prin care să se stipuleze la solicitaterea cui se face vizualizarea, iar dacă există solicitări din partea părinţilor, din partea cadrelor didactice, persoana desemnată ca responsabil cu aceste înregistrări să poată să facă vizualizarea. Vizualizare nu se va face  online, ci doar în anumite condiţii”, spune  inspectorul general adjunct al ISJ Argeş, Mihaela Crişan.

LASA COMENTARIU