Un val de reclamații au fost făcute către autorități de Clubul de Istorie Militară- Mausoleul Mateiaș, după ce la începutul acestui au apărut șapte barăci cu destinație comercială. Deși chioșcurile au fost ridicate de un argeșean pe terenul proprietate personală, un adevărat conflict s-a iscat după ce întreprinzătorul a spart o porțiune din zidul parcării pentru acces la respectivele barăci: „În aceste zile, Mausoleul este supus unui atac mai puţin obişnuit. Un proprietar al unui teren învecinat a montat la începutul acestui an 7 cabane de lemn pentru comerţ de produse tradiţionale, dar intenţionează să vândă direct pe terasa de paradă a monumentului, una dintre cele mai impresionante construcţii comemorative din partea sudică a Carpaţilor, care deserveşte acest Mausoleu. Şi pentru că nu este suficient, pentru ca activitatea să îi fie mai spornică, la finalul lunii a spart în două locuri şi zidul – parte a monumentului istoric şi proprietate publică – care separă spaţiul Mausoleului de proprietatea lui. România, ca toată Europa, comemorează în 2017 Primul Război Mondial. În toată Europa se înfiinţează muzee noi, se organizează evenimente de mare amploare, iar în România monumentele eroilor devin spaţii de comerţ”, atrage atenţia Clubul de Istorie Militară.

Conform unei declarații a primarului comunei Valea Mare Pravăț, Ion Boicoi, proprietarul chioșcurilor are toate documentele necesare de la toate autoritățile pentru construcțiile sale. Totuși, există o problemă cu zidul parcării, pe care argeșeanul l-a spart: „E vorba de şapte chioşcuri, construcţii din lemn, provizorii, aflate pe domeniul proprietate personală. Singura problemă este, într-adevăr, cu zidul parcării, pe care proprietarul l-a spart. Trebuie precizat, totuşi, că acesta nu este parte a monumentului, aşa cum susţin cei care fac reclamaţii. Până în primăvară o să găsim o soluţie!”, a explicat, pentru Adevărul, Ion Boicoi, primarul comunei Valea Mare Pravăţ.

Conducerea Direcţei Judeţene pentru Cultură Argeş confirmă că nu se încalcă perimetrul aferent mausoleului, şi că monumentul istoric nu este afectat. Precizează însă că întreprinzătorul a secţionat fără drept zidul de susţinere a parcării. Mai precis, ca să aibă acces mai mai uşor la chioşcuri, proprietarul a spart zidul ce desparte domeniul public (actualmente parcare) de proprietatea sa privată. Practic, zidul despărţitor este avariat în două locuri, secţiunile nefiind prevăzute a fi realizate în documentaţia avizată şi autorizată.

LASA COMENTARIU