30 de activişti de la organizaţia Agent Green, oameni de ştiinţă şi alpinişti profesionişti au blocat vineri, 10 martie, un transport de lemne care tranzita Transfăgărăşanul şi au cerut anchetarea traficului de lemne la Vidraru şi un moratoriu naţional la exploatarea pădurilor virgine. Ulterior evenimentului, oficialii Romsilva au transmis un comunicat de presă în care susţin că protestatarii au oprit eronat un transport de lemne.

 „Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din judeţul Argeş, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiştii de mediu, desfăşoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicaţia SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum şi în «Inspectorul Pădurii»”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Romsilva.

Romsilva: “Exploatarea lemnului este avizată favorabil”

Oficialii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva susţin că materialul lemnos transportat de camioanele oprite de protestatari nu provenea din pădurea virgină la care au făcut referire reprezentanţii Agent Green.

„În mod eronat, activiştii de mediu au anunţat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină. Volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcţiei Silvice Argeş, unitatea de producţie (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460”, se mai arată în comunicatul amintit.

În document se precizează că exploatarea s-a făcut legal, în baza unei autorizaţii din 5 decembrie 2016.

„Suprafaţa respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, aşa cum, în mod eronat, au acuzat activiştii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 şi exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv”, se mai arată în comunicatul de presă. Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine şi continuă acest demers. Reamintim că Agent Green, EuroNatur, oamenii de ştiinţă şi alpiniştii  participanţi la protestul de vineri au cerut Guvernului României să impună un moratoriu asupra exploatărilor în toate zonele unde mai există păduri potenţial virgine şi cvasivirgine.

„Ne dorim ca Ministerul Pădurilor şi Apelor să facă din protejarea pădurilor virgine prioritatea anului 2017. Nu ne mai permitem să pierdem niciun hectar. În mod particular, ce se întâmplă la Vidraru este o chestiune de siguranţă naţională. Nu plecăm de aici până nu primim asigurări de la minister că se vor lua măsuri serioase“, a precizat Gabriel Paun, Preşedintele Agent Green, într-un comunicat al ONG-ului amintit.

„În calitate de iniţiator al programului de includere a ultimelor păduri virgine din Europa în Patromoniul Mondial Natural UNESCO, susţin protejarea acestor păduri de paradis nu doar prin cercetare ştiinţifică, dar astăzi şi cu propriul meu trup pentru a opri distrugerea lor. Aceste păduri au o importanţă naturală globală extraordinară şi nu trebuie pierdute”, a spus profesorul Hannes Knapp din Germania, un alt participant la protest.

Guvernul României nu a monitorizat situaţia

Iată ce se mai arată în comunicatul trimis publicităţii, vineri, de reprezentanţii Agent Green: “Două treimi din ultimele păduri virgine din Uniunea Europeană au supravieţuit în România. Unicul inventar oficial al ultimelor păduri virgine a fost publicat în anul 2004 şi a cuprins peste 218.000 hectare de păduri intacte. De atunci cele mai multe au fost distruse, însă nu există date oficiale la nivel naţional privind suprafaţa pierdută. Guvernul României nu a monitorizat situaţia şi nici nu a luat suficiente măsuri pentru a stopa acest dezastru ecologic. Cu cele 12.230 hectare de păduri virgine identificate la nivelul anului 2004, bazinul de recepţie al lacului Vidraru era zona cu cea mai mare concentraţie de păduri virgine din Uniunea Europeană. În prezent s-au pierdut definitiv cel puţin 75% dintre aceste păduri. Singurele observaţii şi studii au fost realizate de Greenpeace în anul 2016, organizaţie mulţumită căreia, pentru 854 ha de păduri din zona Vidraru au fost elaborate studii de fundamentare pentru includerea in Catalogul Naţional al pădurilor virgine”.

LASA COMENTARIU