O situație tragicomică se întâlnește în sistemul de salarizare universitar. Pe unul îl motivează să vină la muncă, pe altul îl descurajează. O femeie de serviciu care lucrează ca angajat la Universitatea din Pitești are un salariu de 2.096 lei.

În același timp, asistentul universitar, care musai trebuie să aibă și studii doctorale, câștigă 2.200 lei. Situația a fost semnalată chiar de rectorul Dumitru Chirleșan, conștient de anomaliile din sistem.

„Asistenții universitari debutanți sunt echivalenții femeii de serviciu. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar copilul acela care a absolvit facultatea și a investit atât timp, cât și bani pentru a își realiza lucrarea de doctorat și-a tocit coatele pe băncile școlii ca să devină asistent universitar, nu a stat să piardă vremea jucându-se cu cercul sau alergând de la un chef la altul. A muncit ca să dețină acest titlu de asistent universitar, iar când vede că și cel care nu a investit atât de mult în formarea profesională câștigă la fel de mult ca el, atunci este decurajant. Nu este vina Universității Pitești pentru această grilă de salarizare. S-a ajuns aici de la o chestiune sindicală. În ordonanța 38 fusese uitat personalul nedidactic, iar după solicitarea sindicatelor de a elimina aceste inechități s-a ajuns la această situație, dându-li-se câștig de cauză.”, a declarat rectorul Dumitru Chirleșan.

Discrepanța este uriașă.

Deși femeia de serviciu se bucură că are un câștig foarte bun pentru ceea ce face și timpul alocat serviciului, în paralel, asistentul universitar, care are în responsabilitate educația unor oameni, care trebuie să se specializeze, să își asigure materiale de informare, nu este deloc mulțumit de faptul că este pus pe aceeași linie cu un angajat cu studii inferioare lui.

Mai mult, după cum a mărturisit tot rectorul Chirleșan, electricienii au un venit similar, iar secretarele îi depășesc.

LASA COMENTARIU