Penultimul termen al dosarului Balastiera 1, în care omul de afaceri George Dumitrescu,  zis „George Hoțu”, patronul Amfora Plus Trans, este acuzat, împreună cu alte nouă persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, s-a desfășurat pe 10 noiembrie la Tribunalul Argeș și a adus mai multe surprize. La acest termen a fost audiată ca martor Ionela Daniela Spânu, nimeni alta decât contabila firmei lui George Hoțu și fostă amantă. Aceasta a colaborat în faza de urmărire penală cu procurorii, furnizând informații esențiale despre controversatul  om de afaceri.

„Am primit citaţie de la poliţie şi am spus că nu pot să mă prezint că am pojar, dar de fapt eram bătută”

George Dumitrescu, împreună cu ceilalţi inculpaţi din dosarul „Balastiera”, au trebuit să aştepte câteva ore înainte ca procesul lor să înceapă. Foarte relaxat, George Hoţu a asistat în sală la celelalte procese, doar că era liniştea dinaintea furtunii. Astfel, la acest termen, a fost audiată Ionela Daniela Spânu, personaj cheie în dosar, propusă ca martor de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. De ce este femeia martor-cheie? Pentru că ea este cea care se ocupa cu contabilitatea societăţii Amfora Plus Trading. Şi pentru ca situaţia să se complice și mai mult, devenind telenovelă, între George Hoţu şi Ionela Daniela Spânu a existat și o relaţie intimă ce a durat peste 11 ani. Asta deşi amândoi erau  căsătoriţi. Relaţia dintre cei doi s-a răcit brusc în 2012, când patronul Amfora Trading era deja urmărit penal în dosarul Balastiera-Amfora, cunoscut și ca dosarul „Balastiera 1”.

În faţa judecătorului, Ionela Spânu a precizat că îşi menţine declaraţiile date procurorilor în faza de urmărire penală, în afară de cea olografă dată la poliţie, atunci când George Dumitrescu i-ar fi sugerat ce să declare în urma ameninţărilor şi a comportamentului abuziv faţă de ea: „Am fost bătută de dl. Dumitrescu. În 2012, în noaptea de Înviere (13 aprilie 2012, n.red), la domiciliul meu a venit dl. Dumitrescu şi m-a bătut pentru a mă determina să dau respectiva declaraţie olografă cu conţinutul dorit de el, lucru pe care l-am făcut. Am primit citaţie şi am spus că nu pot să mă prezint că am pojar, dar, de fapt, eram bătută. Am spus în faţa poliţiştilor că nu ştiu nimic, pentru că aşa mi-a spus să precizez dl Dumitrescu. Acesta, dacă avea probleme sau controale la muncă, mă acuza întotdeauna pe mine”, a precizat Ionela Spânu la termenul din 10 noiembrie.

„M-a bătut şi pentru că dorea ca eu să vând apartamentul pe care îl dețineam numitului Adrian Oprea, lucru pe care l-am şi făcut”

Fosta contabilă a societăţii Amfora Plus a mai spus că, în aceeaşi noapte când a fost bătută de către George Dumitrescu, ca urmare a declaraţiilor pe care le-a dat procurorilor, a fost forţată să vândă apartamentul său lui Adrian Oprea. Nimeni altul decât mâna dreaptă a lui George Hoţu, cel care semna în calitate de reprezentant al societății Amfora unele contracte: „În noaptea respectivă m-a bătut și pentru că el dorea ca eu să vând apartamentul pe care îl dețineam către numitul Adrian Oprea, lucru pe care l-am şi făcut. La prima citare la Poliţie nu m-am prezentat pentru că nu puteam ieşi din casă din cauza vânătăilor şi tocmai de aceea am dat telefon că nu pot să mă prezint. M-am prezentat din nou, când am fost citată”, a mai adăugat Ionela Spânu. Trebuie menţionat că fosta contabilă a precizat la proces că, deşi a fost bătută, relaţia intimă dintre cei doi a mai continuat câteva luni.

„De frică, niciodată nu am făcut sesizare împotriva lui Dumitrescu”

Fiind expert contabil, Ionela Spânu a precizat că în urma relaţiei intime avută cu George Dumitrescu a hotărât să-i ţină evidenţa contabilă, fără a avea un contract cu societatea Amfora Plus Trading şi fără să fie remunerată. „George Dumitrescu a vrut ca eu să-i fac actele. Îi ţineam evidenţa contabilă pur şi simplu. Am pus parafa de contabil. I-am ţinut evidenţa contabilă şi am pus parafa, dar între mine şi firmă nu exista niciun contract. Am operat toate actele contabile. Am semnat şi parafat în calitate de contabil, fără a avea un contract cu societatea respectivă”, a mai precizat martora.

În anul 2012, Ionela Spânu a încetat să îi mai ţină actele contabile, iar patronul Amfora, George Dumitrescu, a angajat o nouă contabilă:  „La sfârşitul anului 2011, din cauza suspiciunii pe care o aveam asupra unor acte contabile, l-am anunţat că nu vreau să mai continui şi de la începutul anului 2012 dl Dumitrescu a angajat pe altcineva. A mai apelat la mine doar să o verific pe noua contabilă. I-am atras atenţia domnului  Dumitrescu, când am văzut mai multe chitanţe peste plafonul legal admis tranzacţiei, iar el mi-a spus că nu este treaba mea”, a mai precizat la proces fosta contabilă. Întrebată de ce nu a făcut sesizare la organele legii, dacă a fost pusă să mintă de către George Dumitrescu, Ionela Spânu a precizat judecătorului că: „Nu m-am dus la poliţie fiindcă mi-a fost frică. Niciodată nu am făcut sesizare împotriva lui Dumitrescu din cauza fricii dar şi pentru că nu aveam bani să-mi plătesc avocatul”.

Deși la termenul din 10 noiembrie, George Dumitrescu, prin apărătorul său, a încercat în dese rânduri să dovedească instanţei că fosta concubină se află în relaţie de duşmănie cu el, aceasta l-a contrazis: „Nu am fost niciodată în relaţie de duşmănie cu el pentru că relaţia noastră a continuat şi după ce am fost bătută”. Am încercat să stăm de vorbă pe acest subiect şi cu Ionela Spânu, dar aceasta nu a vrut să comenteze nimic.

Prejudiciu uriaş: evaziune de 2,5 milioane euro şi spălare de bani de 6 milioane euro

Firma lui George „Hoţu”, S.C. Amfora Plus Trans S.R.L., avea permis de exploatare pietriş pe raza comunei Dârmăneşti. Pentru derularea unor contracte de achiziții publice, trebuia să fie emise facturi părţilor contractante, însă agregatele minerale pe care această firmă le-a exploatat ilegal, au fost înregistrate ca achiziţii fictive de la diverşi furnizori. Din rechizitoriul întocmit de procurori rezultă că, în perioada 2007-2011, George Dumitrescu, alias Hoțu, administrator la SC Amfora Plus Trans SRL, cu complicitatea celorlalți inculpați, patroni ai unor firme fantomă, a înregistrat în contabilitate achiziții fictive de agregate minerale, utilaje de construcții și de excavare precum și combustibil și piese de schimb pentru utilaje.

Prejudiciul total provocat statului prin acţiunile păguboase ale acestei firme a fost calculat de procurori la 10.525.873 de lei, adică 2 milioane şi jumătate de euro, iar din spălarea banilor în legătură cu evaziunea fiscală, 25.198.835 lei, adică 6 milioane de euro. În vederea recuperării prejudiciului au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 19 bunuri imobile reprezentând terenuri intravilane și extravilane din Argeș, Prahova și București, în suprafață totală de 416.147 mp precum și asupra unui imobil din București. Ultimul termen al procesului a avut loc la Tribunalul Argeş, pe 8 decembrie.

(Sursa: Jurnalul de Arges)

LASA COMENTARIU