Ion Mierlă are 55 de ani şi locuieşte în satul Mierluşeşti din comuna argeşeană Bascov. Vecinii îl ştiu ca pe un om cu probleme iar, mai nou, şi cu apucături de piroman. În urmă cu o săptămână, bărbatul a dat foc unei anexe din gospodărie, după ce, în urmă cu câteva zile, îi avertizase pe vecini că-şi va incendia casa. Oamenii l-au crezut în stare, pentru că acum o lună, după ameninţări similare, dăduse foc unei alte construcţii din gospodărie.

Atunci, bărbatul a fost internat la Psihiatrie, de unde rudele l-au scos, recent, pe semnătură. “Nu este întreg la minte. Pe 1 noiembrie a fost internat, pentru trei săptămâni, la Vedea, la Psihiatrie, după ce a mai făcut o treabă ca asta. Dăduse foc la un grajd. Soră-sa sau nepoată-sa, nu ştiu care, s-a dus şi l-a scos pe propria răspundere. A venit acasă, a stat cuminte câteva zile, iar joi, pe 1 decembrie, s-a dus la o vecină şi a pus-o să dea telefon la pompieri, că el dă iar foc la casă. Nevastă-mea a aflat şi a sunat speriată după mine, care eram la un tăiat de porc: “Vino repede, că ăla dă iar foc la casă şi, Domne-fereşte, se extinde!”. M-am dus la el şi l-am întrebat: „Ionele, de ce vrei, mă, să faci asta?”. „Ăia de sus nu mă lasă… Ei mă pun să dau foc”, mi-a zis. Tot spune că aude nişte voci de la o vreme”, povesteşte, sub protecţia anonimatului, unul dintre vecini.

Localnicii, terorizaţi, pun faptele bărbatului pe seama depresiei suferite după divorţ, când soţia şi cei trei copii s-au mutat la Piteşti.  “El avusese un apartament la bloc, în Bascov, luat de părinţii lui. După divorţ,  anul trecut, l-a vândut şi a tocat toţi bani. Se plimba numai cu taxiul, de la Bascov, la Curtea de Argeş şi prin împrejurimi, cu muzica la maxim. Într-un an în care a stat numai îmbibat în alcool, nu mai avea nimic. Cred că asta a contat mult, dar şi faptul că el a avut probleme de-astea în familie. Cred că e ereditar, fiindcă şi frati-su a stat internat pe la Vedea ani de zile. Părinţii lui, tot aşa, cam nu la locul lor, străbunicii, la fel”, mai spune vecinul.

După ce a dat declaraţii la Poliţia Bascov, bărbatul s-a întors acasă, spre disperarea  vecinilor care, din clipă în clipă se aşteaptă să facă un alt gest necugetat. “Poliţiştii l-au dus la Spitalul Judeţean, la Psihiatrie, dar degeaba. Noi ne gândeam că-l internează. Dar, nu! Ăia nu l-au considerat periculos! S-a întors  acasă. Azi dimineaţă (nr. duminică), eu l-am văzut pe aici, prin sat. Ne e frică, recunosc. Te gândeşti că ai muncit o viaţă şi vine unu’ şi-ţi aruncă o sticlă aprinsă pe geam, de-ţi distruge casa. Alţii ar trebui să ia măsuri, că noi, ce să-i facem, să-i dăm în cap?”, mai spune vecinul. “Se pare că are ceva probleme băiatul ăsta, dar nu vreau să spun mai mult. Oamenii sunt speriaţi că face prostii şi normal că se tem pentru agoniseala lor. Chiar mai devreme am vorbit cu un băiat care locuieşte pe lângă Mierlă. Omul era la  Poliţie, dădea declaraţie, tocmai de frica a ceea ce ar putea să i se întâmple”, a declarat, pentru Adevărul, Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov.

(Sursa: Adevarul)

 

 

LASA COMENTARIU