După precipitaţiile din ultimele zile, trotuarele şi străzile au devenit adevărate patinoare, iar alunecarea pe gheaţă este aproape iminentă. Ce poţi face, totuşi, pentru a preveni alunecarea pe gheaţă şi urmările dureroase ale acesteia?

 1. Cea mai bună soluție să nu cazi pe gheață este să îți pui pe talpa încălțămintei branțuri antialunecare, care au ținte de metal. Cu acestea poți merge pe gheață, dar cu precauție, făcând pași mici. Prețul acestor branțuri este în medie de 30 – 40 de lei, dar reprezintă o investiție de lungă durată.
 1. Lipește pe talpa cizmelor plasturi chirurgicali sau leucoplast din material textil. Pentru scurtă vreme, leucoplastul va adera la suprafețele lucioase și te va feri să aluneci. Ai grijă să mergi, totuși, cu precauție.
 1. Când ieși din casă, ia cu tine un băț de ski sau un baston cu vârful de metal, în care te poți sprijini cu nădejde. Nu este nicio rușine să îl folosești și în oraș, chiar dacă ele sunt concepute pentru drumurile de munte. Când este vorba de sănătatea ta, este bine să fii precaut.
 1. Poartă încălțăminte sport, cât mai comodă, cu talpa moale din cauciuc care nu alunecă. Dacă eşti femeie, ferește-te să te încalți cu cizme cu toc sau cu ghetuțe cu talpa fină. Mai bine le iei în geantă și te schimbi la destinație, dacă trebuie să ai o ținută elegantă la birou.
 1. Fă pași mici să nu cazi pe gheață, mergi cât mai relaxat și pășește apăsat. Dacă mergi încordat, riscul să aluneci este mai mare și poți aluneca pe spate, lovindu-te la cap. Încearcăsă mergi ușor aplecat în față, să simți că centrul de greutate este pe piciorul pe care îl pui în față.
  1. Nu căra sacoșe grele când mergi pe gheață. Bagajele te dezechilibrează și riscul să te accidentezi este mai mare.
  1. Folosește-te de orice punct de sprijin, de mașinile parcate lângă trotuar, de garduri și de zidurile caselor pentru a traversa în siguranță porțiunile mari de gheață.
  1. Când cobori scări alunecoase, cu zăpadă și gheață pe ele, pune fiecare picior paralel cu scara și ține-te bine de balustradă. Nu te grăbi, pășește cu atenție și ține mâinile libere, să te sprijini în ele, dacă există riscul să cazi.

LASA COMENTARIU