Poliţişti de combatere a criminalităţii organizate şi procurori DIICOT Piteşti au efectuat zeci de percheziţii dimiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani cu acţiune transfrontalieră pe raza mai multor state ale Uniunii Europene.

Descinderi în zori

Începând cu ora şase a dimineţii, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi procurori ai DIICOT Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, precum şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani care acţionau pe relaţia România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania.

Zeci de suspecţi la Piteşti

În Argeş, descinderile au avut loc la Piteşti în blocurile L din zona de nord a municipiului, la blocul Coremi şi la blocurile G1 şi D2 din cartierul Războieni, precum şi în cartierul Vişoi din Câmpulung.

Percheziţiile au fost făcute într-o cauză cu largă componentă transnaţională vizând activitatea infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

Transferuri bancare de milioane euro

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, membrii celor patru grupări au recrutat prin inducerea în eroare şi apoi au determinat mai multe tinere să practice prostituţia în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, care au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupărilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. Din cercetări a rezultat că suspecţii au obţinut de pe urma prestaţiilor tinerelor transformate în sclave sexuale importante sume de bani, doar prin transferuri bancare încasând aproximativ cinci milioane de euro.

Acţiuni simultane

În acest context, pentru probarea activităţii infracţionale a celor patru grupări, de dimineaţă s-a acţionat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia cu efectuarea simultană a 20 de percheziţii domiciliare. În urma descinderilor făcute la membrii bandei din România au fost depistaţi 35 dintre membrii grupărilor, care au fost aduşi la sediul DIICOT Piteşti în vederea dispunerii măsurilor preventive prevăzute de legea penală.

Bani, arme şi maşini de lux

Cu acest prilej au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor sumele de 151.910 euro, 170.483 lei, 30.100 franci elveţieni, 720 dolari americani, 3.800 coroane suedeze, precum şi 24 laptopuri, 92 smartphonuri, nouă tablete, 500 grame bijuterii de aur, un grinder, un pistol cu aer comprimat şi patru cartuşe de carabină deţinute ilegal şi 34 ceasuri de lux în valoare totală de aproximativ 210.000 euro. De asemenea, anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe două terenuri estimate la circa 100.000 euro, opt autoturisme de lux valorând vreo 200.000 euro şi opt imobile evaluate la 1.200.000 euro.

Cooperare internaţională

Acţiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activităţi desfăşurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituite între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei. Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene – a asigurat suportul operaţional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipe. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre DIICOT Piteşti şi autorităţile judiciare din Marea Britanie, Belgia, Elveţia, Germania şi Cehia, facilitând organizarea de reuniuni şi coordonare. Şi tot Eurojust a facilitat schimbul de informaţii între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaţionale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România pe toată durata desfăşurării acţiunii.

Sprijiniţi de jandarmi

Descinderile au fost făcute şi cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară argeşeni, alături de care s-au aflat peste 200 de jandarmi din Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, precum şi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova şi de la Brigada Specială de Intervenţie „Vlad Ţepeş” Bucureşti. La închiderea ediţiei acţiunile încă erau în derulare şi urma ca şi alţi suspecţi să fie aduşi la Piteşti pentru a fi audiaţi de procurorii DIICOT, urmând să se stabilească dacă şi câte persoane vor fi reţinute.

LASA COMENTARIU